Σπηλαιολογία

Σπηλαιολογία

Σπηλαιολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την έρευνα των σπηλαίων από κάθε άποψη (ανακάλυψη, τεχνική εξερεύνησης και καταγραφής, τοπογράφησης, γεωλογικής μελέτης, φωτογράφησης, τουριστικής ανάπτυξης κτλ). Η σπηλαιολογία ξεκίνησε σαν σπορ κατά τον προηγούμενο αιώνα και βαθμιαία εξελίχτηκε σε μια πολύπλευρη επιστήμη.

 

Το σπήλαιο είναι μια μεγάλη κοιλότητα στο πέτρωμα πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της Γης. Τα σπήλαια σχηματίζονται συνήθως σε ασβεστολιθικά πετρώματα, με τη βοήθεια της διαλυτικής δράσης των υπόγειων νερών. Δεν αποκλείεται όμως ο σχηματισμός τους και σε άλλα πετρώματα, όπως σε λάβα, ψαμμίτες και μάργες, ενώ είναι διακοσμημένα με σταλαχτίτες και σταλαγμίτες.

 

Η πρόσβαση και η εξερεύνηση των σπηλαίων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και πολλές φορές επικίνδυνο. Για αρκετούς είναι ένα χόμπι ή σπορ, αφού εκπαιδεύτηκαν και γνώρισαν τα μυστικά και τις τεχνικές. Για άλλους πάλι μια επίπονη συστηματική επιστημονική δουλειά, γιατί τα σπήλαια παρουσιάζουν ιδιαίτερο και πλατύ ενδιαφέρον. Μελετούνται γεωλογικά, υδρολογικά, ανθρωπολογικά και Ιστορικά. Κλιματολογικά παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.Για τούτο η σπηλαιολογία έχει δύο ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

 

Εκτός από τα τουριστικά σπήλαια της Λακωνίας (Καστανιάς και Διρού) ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μη τουριστικά προσβάσιμα σπήλαια –μόνο για σπηλαιολόγους-αφού απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό για την εξερεύνηση .

 

Στην περιοχή της Φάριδος το σπηλαιοβάραθρο στην Αρμίτσα βάθους 48μ. συνεχίζει την υπόγεια δαιδαλωτή διαδρομή ανάμεσα από λευκό ολοζώντανο διάκοσμο της αγκαλιάς αυτής του Ταυγέτου.

 

Το μονοπάτι ανάμεσα στη κατάφυτη πλαγιά του Ταυγέτου από έλατα και πεύκα οδηγεί στην Αλμπανόλακκα του Δήμου Φάριδος που βρίσκεται το Άλμπανο σπήλαιο που φιλοξενεί στα σπλάχνα του την πηγή που τα νερά της πέφτουν στο βάραθρο των 45μ. Αφορμή για την παράδοση που θέλει τη φλογέρα του νεαρού βοσκού να φτάνει στη πηγή του Βασιλοπόταμου.

 

Πηγή:

http://www.speleoclubposeidon.gr/sp_ell/spilaia1.html