Πάρνωνας - Ευρώτας

Πάρνωνας - Ευρώτας

Πάρνωνας – Ευρώτας

Πάρνωνας

Διαγράφοντας τα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, ο Πάρνωνας, γεμάτος έλατο και μαυρόπευκα ( παρά τις φωτιές πριν από μερικά χρόνια ), μυροβόλος, διάσπαρτος με παραδοσιακά χωριά και σηματοδοτημένα μονοπάτια, είναι ένα βουνό που προσφέρεται για “on the road” ανακαλύψεις. Ο Άγιος Πέτρος, το κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι το πιο τουριστικό, ενώ τα Τζίτζινα, με λίγες αλλά εκλεκτές προτάσεις διαμονής και γεύσης, προσφέρονται για σοφιστικέ αναχωρητές και περιπατητές ( η περιοχή έχει πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια ). Γενικά ο Πάρνωνας είναι προορισμός για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, πεζοπορίες, ορειβασία, mountain bike κ.λπ. Από αρχιτεκτονικής άποψης δύο από τα πιο όμορφα χωριά είναι η Καστάνιτσα ( διαθέτει ξενώνα και ταβέρνες ) και ο Πραστός, ο οποίος το χειμώνα δυστυχώς ερημώνει. Ο πιο σύντομος δρόμος για να έρθετε στον Πάρνωνα είναι από την εθνική Τρίπολης-Σπάρτης, αν όμως έχετε διάθεση για περιήγηση μια πολύ όμορφη διαδρομή για να τον προσεγγίσετε είναι σκαρφαλώνοντας το φιδωτό δρόμο που σε ανεβάζει από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά. Η αυτοκινητάδα –όλο και πιο ψηλά στο βουνό, όλο και πιο μέσα στη χαράδρα– είναι απολαυστική.

 

Πηγή:

http://www.athinorama.gr/travel/greece/destination.aspx?did=505&aid=730552

 

Ευρώτας

Ο ποταμός Ευρώτας έχει τις πηγές του στο οροπέδιο της Ασέας στην Αρκαδία, σε υψόμετρο 500 m, κοντά στις πηγές του Αλφειού. Το μήκος του είναι μήκος 90 χιλιόμετρα, διασχίζει την Λακωνία περνώντας δίπλα από τη Σπάρτη και χύνεται στον Λακωνικό κόλπο.

Είναι σύμβολο για την Λακωνία. Με τα νερά του υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής.
Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης.

Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νatura. Χιλιάδες υδρόβια και παρυδατικά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.

Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για ένα τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.

Ο Ευρώτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Σπάρτη και την ιστορία της. Το όνομά του το οφείλει στον Βασιλιά Ευρώτα, προκάτοχο του Λακεδαίμονα, ο οποίος έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε, επειδή υπέστη ατιμωτική ήττα από τους Αθηναίους.

 

Πηγή:
http://moriasnow.gr/tourismos/eyrotas-o-potamos-mythos