Δεξαμενή Ελαιόλαδου

Δεξαμενή Ελαιόλαδου

Μαρμάρινη Δεξαμενή ελαιολάδου 19ου αιώνα

 

Κάτω από το χώρο της υποδοχής οι φιλοξενούμενοι μπορούν να επισκεφτούν την παλαιά δεξαμενή ελαιολάδου. Η κυλινδρική δεξαμενή με τρούλο κατασκευάστηκε το 1850 από έμπειρους αρχιμαστόρους. Ο όγκος της (40 m³) και η ποιότητα της κατασκευής από λαξευτούς μαρμάρινους λίθους είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μοναδικού αυτού υπόγειου μνημείου.

 

Η παρούσα δεξαμενή ελαιολάδου έχει κατασκευαστεί από έναν αρχιμάστορα, τον Κωνσταντίνο Φαρμασόνη, που εργάστηκε στην περιοχή το 19ο αιώνα με αρχές 20ου.

 

Έχει σχήμα κυλινδρικό με τρούλο που κλείνει στο επάνω μέρος και με κωνικό κλιμακωτό σχήμα στο δάπεδο για να συγκεντρώνεται κάθε υπόλειμμα κατά τη καθίζηση των αιρουμένων στοιχείων του ελαιολάδου. Έχει διάμετρο 2,80μ. και ύψους 5,80μ. Η χωρητικότητα του είναι περίπου 40 κυβικά μέτρα. Εάν θεωρήσουμε ότι η μέση οικογένεια χρειάζεται 8 ντενεκέδες λάδι, δηλαδή 140 κιλά το χρόνο, τότε θα χρειαζόντουσαν 220 χρόνια για να καταναλώσει το λάδι που χωράει η δεξαμενή.

 

Η δεξαμενή έχει κατασκευαστεί με μαρμαρόπετρα από τον Ταΰγετο και συγκεκριμένα από ένα λατομείο πάνω από τα Ανώγεια. Υπολογίζεται ότι οι πέτρες που σκαλίστηκαν για να γίνει η δεξαμενή είναι γύρω στις 600 με διαστάσεις που κυμαίνονται από 25 έως 40 εκατοστά μήκος, 20 έως 30 εκατοστά ύψος, και 20 έως 25 εκατοστά πάχος. Εξωτερικά υπάρχει σκυρόδεμα πάχους 15 εκατοστών αποτελούμενο από σκύρα διαφόρων μεγεθών με κονίαμα θηραϊκής γης.