Γύθειο - Μαυροβούνι

Γύθειο – Μαυροβούνι

Γύθειο

 

Ξεκινώντας από το Ταλετόν και σε απόσταση 33 χιλιομέτρων  συναντάμε το Γύθειο, μια όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα, που απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και καφέ. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο.

 

Το αρχαίο Γύθειο υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών, γνώρισε δε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων και αποτέλεσε το κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας. Από τα τέλη του 18ου αι. το Γύθειο, που επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μαραθονήσι, εξελίχθηκε σε πολιτικό κέντρο της Μάνης, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε ορμητήριο του ελληνικού στόλου. Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. το Γύθειο γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση.

 

Το λιμάνι του Γυθείου, όπου συχνά ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων.

 

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Κρανάη το κατάφυτο νησάκι του Γυθείου που το 1898 ενώθηκε με την ξηρά με τεχνικό κρηπίδωμα.

 

 

Πηγή:
http://www.diakopes.gr/destinations/peloponnisos/lakonia/gytheio/?cid=44132

 

 

Μαυροβούνι

 

Η πιο δημοφιλής παραλία του Γυθείου είναι το Μαυροβούνι που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα νότια της πόλης. Η παραλία του Μαυροβουνίου εκτείνεται για πάνω από 6 χιλιόμετρα και είναι η μεγαλύτερη γύρω στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου. Είναι αμμώδες με μικρά βότσαλα. Το καλοκαίρι η παραλία ζωντανεύει το καλοκαίρι, αλλά χάρη στην έκταση της δεν θα την βρείτε ποτέ υπερπλήρεις. Η τέλεια στιγμή για windsurfing είναι το απόγευμα επειδή ο άνεμος φυσάει πιο έντονα.

 

Η παραλία έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, το οποίο αποδεικνύει την καθαριότητα των νερών της. Επιπλέον, προσφέρει ένα κατάλληλο περιβάλλον για τις Caretta-Caretta θαλάσσιες χελώνες, είδος υπό εξαφάνιση, να γεννήσουν τα αυγά τους. Οι φωλιές τους προστατεύονται από Αρχέλων, μια Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

 

 

Πηγή:

http://www.greeka.com/peloponnese/gythio/gythio-beaches/gythio-mavrovouni_beach.htm