Πεζοπορικές-Ποδηλατικές Διαδρομές
Φαράγγι Ανάκωλου

Φαράγγι Ανάκωλου

Μετά τα τελευταία σπίτια του Ξηροκαμπίου και καθώς αφήνουμε πίσω μας το γεφύρι της Ρασίνας, ξεκινάει μπροστά μας Το φαράγγι του Ανακώλου. Είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000 ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φιλοξενεί περί τα είκοσι διαφορετικά είδη βλάστησης που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και αρκετά ενδημικά είδη πανίδας.

 

Η ομορφιά του οφείλεται τόσο στα γιγάντια βράχια του που δημιουργούν περίεργους φυσικούς σχηματισμούς, καθώς υψώνονται στα δεξιά μας όσο και στις αμέτρητες αποχρώσεις του πράσινου και τα γάργαρα νερά, που κάνουν το φαράγγι αποτυπώνεται στην μνήμη μας έντονα.

 

Το φαράγγι του Ταΰγετου είναι από τα ελάχιστα μάλλον φαράγγια που είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο. Η δική μας πρόταση είναι να δοκιμάσετε αυτή τη διαδρομή με τα πόδια ή ακόμα καλύτερα με το ποδήλατο γιατί παρόλη την δυσκολία της ανηφόρας το θέαμα αυτής της εμπειρίας θα σας ανταμείψει.

 

Συνεχίζοντας την ανοδική πορεία και μετά από 6,5 χλμ φτάνουμε στον παραδοσιακό οικισμό της Κουμουστάς, ένα χωριό που γνώρισε την μεγάλη ακμή του στα χρόνια του Βυζαντίου, έφτασε κάποια στιγμή να έχει δύο χιλιάδες κατοίκους, άρχισε να εγκαταλείπεται μετά την πτώση του Μυστρά κι ερήμωσε τελικά εντελώς λίγο πριν το τέλος του Εμφυλίου. Ένα όμορφο χωριό γεμάτο λιθόκτιστα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια, μαρμάρινες βρύσες και βυζαντινά εκκλησάκια.

 

Η περιπέτεια μπορεί να συνεχιστεί μιας και από την Κουμουστά ξεκινούν μερικές από τις πεζοπορικές διαδρομές του Ταϋγέτου προς την Ιερά μονή Γόλας, μέσα από το καταπράσινο φαράγγι της Λαρνακιάς, περνώντας πάνω από πέτρινα γεφυράκια, πλάι σε μικρούς καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές πισίνες και διαρκεί περίπου μια ώρα αλλά και προς τους Πενταυλούς όπου κατά την χειμερινή περίοδο μπορεί κανείς να διακρίνει το νερό να αναβλύζει μέσα από πέντε σημεία των βράχων, εξού και το όνομά τους. Σαφώς πιο δύσκολη διαδρομή με διάρκεια περίπου δυο ωρών.